![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
MENU |
Rok szkoły zawodowców ![]() Otwarta firma- Biznes przy tablicy Autor: G.Pawlik 22.11.2014 ![]() • tworzy sprzyjającą atmosferę dla współpracy z przedstawicielami życia gospodarczego w regionie, • buduje pozytywne relacje z lokalnym biznesem, • umożliwia młodzieży bezpośredni kontakt ze środowiskiem biznesu, • przygotowuje uczniów do aktywnego i świadomego uczestnictwa w życiu gospodarczym, • pomaga młodym ludziom rozwijać przedsiębiorcze zachowania w miejscu zamieszkania, • przybliża podstawowe zasady podejmowania działalności gospodarczej, • umożliwia uczniom poznanie specyfiki lokalnego rynku pracy, • przygotowuje uczniów do wejścia na rynek pracy, • pomaga młodym ludziom związać ich przyszłość z lokalnym środowiskiem. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im.
Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
przystąpił do projektu i zorganizował w
ramach Światowego Tygodnia
Przedsiębiorczości (17 – 23 listopada
2014 r.) spotkania z przedstawicielami
następujących firm:
Stypendia Prezesa Rady Ministrów
Autor: D.Kijaczko 19.11.2014 ![]() W województwie lubelskim stypendia
otrzymało 256 uczniów szkół
ponadgimnazjalnych. Na tej
uroczystości ZSP im. Jana Pawła II
reprezentowali: pani dyrektor dr Grażyna
Dzida oraz stypendystki Dominika
Kijaczko z Technikum i Iwona Zabielska z
Liceum Ogólnokształcącego.
Kampania "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014" 27.10.2014 ![]() w dniach 16-23 października 2014 roku . Celem kampanii jest podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie , wypiekanego tradycyjnymi metodami, a także promowanie zdrowego stylu życia. Patronat nad kampanią objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła w Radzyniu Podlaskim już po raz trzeci wziął udział w tej kampanii. W ramach prowadzonej akcji szkoła podjęła szereg działań mających na celu promowanie zdrowego żywienia oraz kultywowanie tradycji związanej z symboliką i historią chleba pieczonego na zakwasie. Uczniowie klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z nauczycielami Małgorzatą Musiejuk i Małgorzatą Tokarską przygotowali audycję telewizyjną pt. Od ziarna do bochna” zrealizowaną w Muzeum Regionalnym w Woli Osowińskiej. Oglądając audycję można było poznać tradycyjny sposób wypieku chleba domowego, a także dowiedzieć się jak głębokim szacunkiem darzono go w kulturze ludowej. Ponadto uczniowie naszej szkoły i wychowankowie Placówki Opiekuńczo –Wychowawczej „Mój dom” z Radzynia Podlaskiego uczyli się pieczenia chleba w ramach prowadzonych warsztatów . Zorganizowana został również wystawa pt. „Zioła w naszej kuchni” oraz gazetka przedstawiająca proces pieczenia chleba. 21 października 2014 r odbyła się w szkole promocja zdrowej żywności i degustacja chleba na zakwasie. Uczniowie przygotowali smaczne kanapki z masłem czosnkowym, smalcem ,warzywami i ziołami. Na stołach znalazły się również smaczne , polskie jabłka. Poczęstunek został przygotowany dla całej społeczności szkolnej. Ostatnim działaniem były zawody sportowe promujące zdrowy styl życia. Prowadzone działania cieszyła się dużym zainteresowaniem , a ich realizacja była możliwa dzięki zaangażowaniu uczniów, nauczycieli oraz finansowemu wsparciu dyrektora szkoły Pani Grażyny Dzida. Lekcja muzealna Autor: D.Kijaczko, G.Latoch, K.Sałata 05.10.2014 Gdy upadnie ci chleb, podnieś go, pocałuj i przytul do serca." Dnia 02.10.2014r. uczniowie klasy 3 i 4 TG wraz z opiekunami: panią Małgorzatą Tokarską i panią Małgorzatą Musiejuk, brali udział w lekcji w Muzeum Regionalnym w Woli Osowińskiej związanej z warsztatami pieczenia chleba. Dzięki profesjonalnie przygotowanemu przez członków Towarzystwa Regionalnego pokazowi, mieliśmy okazję odbyć kulinarną podróż w przeszłość. Głównym punktem programu był proces pieczenia chleba, przygotowany od podstaw. Warsztaty rozpoczęły się więc od młócenia zboża cepami, kolejne kroki zaś to oczyszczanie ziarna w rzeszocie i mielenie go w żarnach. Po wykonaniu zakwasu obserwowaliśmy mieszenie ciasta chlebowego w dzieży, a w przerwie przeznaczonej na wyrośnięcie chleba miało miejsce przygotowanie pieca chlebowego. Ostatnim etapem było pieczenie, któremu towarzyszył niezapomniany zapach. Po godzinie mogliśmy skosztować efektów kilkugodzinnej pracy, na co wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy. Nastąpiła wielka uczta! Wspólnie z członkami Towarzystwa Regionalnego im. Wacława Tuwalskiego zasiedliśmy do suto zastawionego stołu, którego głównym daniem był oczywiście chleb z różnymi swojskimi dodatkami: masłem, konfiturami, smalcem, ziołami i warzywami. Ponadto mogliśmy spróbować maślanki, która powstała z wyrabianego wcześniej przez nas masła. Lekcja muzealna była dla nas ucztą dla ciała i ducha. Dała nam szansę poznać tradycję i kulturę ludową oraz smak domowego chleba pieczonego według starej receptury. Dowiedzieliśmy się również z jakim szacunkiem ludzie dawniej odnosili się do chleba i jak my powinniśmy odnosić się do niego dziś. Dziękujemy pani dr Grażynie Dzida za umożliwienie wyjazdu, który dostarczył nam niezapomnianych wrażeń. "Rok szkoły zawodowców" Autor: D.Kijaczko, G.Latoch 18.09.2014 "Młodzież ZSP im.Jana Pawła II w Muzeum Wsi Lubelskiej prezentuje ofertę szkoły "12 września 2014 r w Lublinie odbyły się uroczystości z okazji "Roku szkoły zawodowców". Konferencja miała miejsce w Urzędzie Marszałkowskim zaś prezentacja oferty szkół zawodowców w Muzeum Wsi Lubelskiej . Uczniowie 4 klasy Technikum Gastronomicznego ZSP im. Jana Pawła II wraz z Panią Dyrektor dr Grażyną Dzidą i Panem Kierownikiem kształcenia praktycznego mgr inż. Mariuszem Antolem reprezentowali szkoły Powiatu Radzyńskiego. Młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych przygotowała na tę uroczystość potrawy regionalne m.in."Przysmak Lipińskiego","przegryzkę Radzyńską",Dęskę wybornych serów ze Spomleku", "Pasztet Szlubowskiego", "Serową rozkosz","Chleb starosty ", "Jesienne słodkości z Branieckich sadów", "Ciasteczka miłości". Szczególnym zainteresowaniem cieszył się słynny "tort Hrabiny Potockiej ". Uczniowie mieli okazję rozmawiać o kształceniu zawodowym z Wiceministrem Edukacji Narodowej Panem Tadeuszem Sławeckim oraz Lubelskim Kuratorem Oświaty Panem Krzysztofem Babiszem. Uczestnictwo młodzieży ZSP w inauguracji "Roku zawodowców" to wyróżnienie dla szkoły i Powiatu Radzyńskiego. Dyrekcja ZSP im Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim składa podziękowania Panu Edwardowi Bajko Prezesowi Spółdzielni Mleczarskiej SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za nieodpłatne przekazanie serów.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Administrator: Henryk Korolczuk |
H&K Email: rtv@poczta.of.pl |